AllianceFrançaise Hongrie

l’alternative culturelle

logo accueilSzegedCultureEvénements passés › Operáról, kultúráról

Operáról, kultúráról

2012/10/10 - Af de Szeged, Dugonics tér 2.

2012/10/11 - Reök Palota, Tisza Lajos krt. 56.

Az Armel Operafesztivál, a Szegedi Tudományegyetem és az Alliance Française de Szeged bemutatja :

BOIELDIEU FEHÉR ASSZONYA – magyar nyelvű előadás

Előadó : [**IVÁNYI-PAPP Monika *] zenetörténész

2012. Október 10, 17h

Alliance Française de Szeged, Dugonics tér 2.

Egy asszony önmagában is titokzatosságot rejt, de fűszerezni ezt a szálat a „fehér” motívummal (ami szűziességtől a szellem jelképéig sok mindent magában hordoz), igazán figyelemfelkeltő és izgató. Ezek a legendák mindegyike tartalmazza azt a misztikus ízt, ami kiemeli őket a „csak egyszerűen” egzotikus világából. Milyen legendák ezek, s végül hogy kerül a regény a kottába ? Milyen zenei műfajban, milyen zenei megoldással operál a fehér asszony megjelenítése céljából Boieldieu a La Dame blanche c. vígoperájában, s a szerző életében milyen szerepet játszik operája ? Kik azok a zeneszerzők, akiket megihletett ez az opera ? S milyen módon lesz újrateremtve a téma ? Ezen érdekességek közös feltérképezésére invitálunk mindenkit október 10-én a szegedi Alliance Francaise-be.

Iványi-Papp Monika zenetudományi szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jelenleg doktori munkáján dolgozik (XIX. századi magyar színpadi zenék, Erkel népszínművek). A Nyíregyházi Főiskolán, a budapesti Wesley János lelkészképző Főiskolán, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanított, jelenleg a Wesley-teológián és a szegedi Zeneművészeti Karon dolgozik, egészen pontosan két hónappal ezelőttig, mert akkor született harmadik gyermeke. :)
12 éve hangversenysorozatot szervez Békásmegyeren, két év óta (amióta Szegedre költöztek) itt Szegeden is. Öt évig volt egy kamarakórus karvezetője, jelenleg a művészeti vezetője.

KULTURÁLIS MENEDZSMENT EURÓPÁBAN – francia nyelvű előadás

Előadó : [**Bernard FAIVRE D’ARCIER *]

2012. Október 11, 18h

Reök Palota, Zöld szalon, 6720 Tisza Lajos krt. 56.

Miért van szükség kulturális programokra és ezek támogatására ? Hogyan működnek a nemzetközileg elismert legnagyobb kulturális intézmények, fesztiválok ? Hogyan valósítsunk meg egy elméletben már megszületett elképzelést a gyakorlatban ? A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karával együttműködésben szervezettelőadás keretében külföldi szakértőnk a kulturális szektor jelentőségével és működésének szabályszerűségeivel és kulisszatitkaival ismerteti meg az érdeklő̋dő̋ket.

Az előadás különösen a nemzetközi szakos, a kulturális örökség és a vizuális kultúra iránt érdeklődők ismereteinek gyarapodását kívánják szolgálni.

Bernard FAIVRE D’ARCIER : Kulturális tanácsadó, a La Sept televíziós csatorna (az Arte televízió francia pólusa) alapítója. Az Avignoni fesztivál (1979–1984, illetve 1993–2003 közötti) igazgatója, a francia színházi kultúra egyik legjelentősebb politikusa. A franciaországi magyar kulturális év biztosa (2001).

A belépés ingyenes !

Az operafesztivál programja :