AllianceFrançaise Magyarország

a kulturális alternativa

logo accueilDebrecenKulturális események › Beaujolais Est 2014

Beaujolais Est 2014

11/12/2014

Le Nouveau Beaujolais est arrivé

Az Alliance Française de Debrecen hagyománnyá vált rendezvénye a minden évben megrendezett Beaujolais Est, melyen a francia újbort ünnepeljük.
2014. november 12-én rendeztük meg a 2014-es Beaujolais Estünket, melyen a 2014-es Beaujolais Nouveau-t is megkóstoltuk természetesen.
Ha valaki lemaradt volna az eseményről, ne csüggedjen az Estet jövőre is megrendezzük, csak addig még várni kell az új borra.

A beaujolais-i borok rövid ismertetője

Beaujolais Franciaország történelmi borvidéke. Az ország keleti felében, Lyontól északra elterülő tartomány két régió – Rhône-Alpes és Burgundia – egy egy megyéjének – Rhône és Saône-et-Loire – dombos vidékét foglalja magában. Közigazgatásilag a világ egyik legváltozatosabb borvidékének, Burgundiának legdélibb része, de nemzetközileg önállóan is elismert, nagy múltú bortermelő vidék. Egyedi borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül.
A beaujolais-i borok az Appellation d’origine contrôlée (AOC), azaz ellenőrzött eredetmegjelöléssel ellátott borok közé tartoznak; a legmagasabb minőségi fokozatot képviselik. Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay; bora jellemzően könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor. A vidék teljes bortermelésének mindössze 1%-át kitevő fehérborok jellemzően chardonnay és aligoté borszőlőfajtákból készülnek. Jó évjárat esetén Beaujolais tartomány több bort készít, mint Burgundia másik három borvidéke – Chablis, Côte-d’Or és Mâconnais – együttvéve. [1]
Bővebb info itt és itt.

Portfolio