AllianceFrançaise Hongrie

l’alternative culturelle

logo accueilSzegedQui sommes-nous ? › Ismerje meg a szegedi Alliance Française Egyesületet

Ismerje meg a szegedi Alliance Française Egyesületet

Kulturális egyesület és nyelviskola

Felnőttképzési nyilvántartási szám : 00755-2008
Program-akkreditációs lajstromszám : PL-2989
EVS - akkreditációs szám : 2011-HU-24

Az Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület és Nyelviskola 1990 óta létezik mint Közhasznú Egyesület, amely közel 100 állandó taggal büszkélkedik. Egy olyan 136 országban működő 1040 Alliance Française hálózatnak a része, amely világszerte elismert színvonalas oktatásáról, ugyanakkor központi szerepet játszik a francia és frankofón kultúra terjesztésében, előmozdításában.
A Szegedi Alliance Française a Párizsi Alliance Française kultúrpolitikáját követi, miközben szorosan együttműködik a pécsi, debreceni, győri és miskolci alliance-okkal illetve a Budapesti Francia Intézettel.

1990. január 2.-i megalapítása óta több mint 150 diák jön évente franciát tanulni, illetve francia nyelvvizsgát tenni intézményünkbe. Néhány éve még a Szegedi Tudományegyetem és a TIK közvetlen szomszédságában működött, 2008 márciusa óta azonban a Dugonics tér 2. szám alatt található székhelye, egy gyönyörű belvárosi épületben a REÖK Palota közelében.

Ezen épület, amely helyt ad a Centre Universitaire Francophone egyetemi központnak, a Román Kulturális Központnak, a Pinceszínház és a Városi Turisztikai Irodának egy ösztönző kulturális erőt nyújt.

A francia nyelv terjesztése mellett, melyet folyamatosan induló francia nyelvi kurzusaival valósít meg, a Szegedi Alliance Française elősegíti a francia illetve frankofón kultúra és művészet, illetve művészek érvényesülését Magyarországon. Arra törekszik továbbá, hogy megismertesse a magyar közönséggel mindazt, amit Franciaország a kultúra terén alkot (komolyzene, népzene, könnyűzene, régi és kortárs szerzők, festők, gondolkodók és filozófusok) illetőleg fejlessze a francia-magyar együttműködést és kapcsolatot, ugyanakkor támogassa a kulturális sokszínűséget, miközben minden kultúrát egyenértékűnek tekint.

Az Egyesület egész évben konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket, kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat és filmvetítéseket szervez, illetve számos rendezvény társszervezője az Egyesület, mint például Szeged Város francia programjainak, a Mezzo Televízió által szervezett Opera Fesztiválnak, a Francia Filmnapoknak, az Egyetemisták Színjátszó Fesztiváljának, a Kamarazenei Fesztiválnak és számos egyetemi konferenciának.

Dr. Pálfi György, elnök