AllianceFrançaise Magyarország

a kulturális alternativa

logo accueilSzegedKultúraElmúlt eseményekFrankofónia 2012 › SZÍNHÁZ: A székek, Ionesco

SZÍNHÁZ: A székek, Ionesco

03/22 - 19:00, Reök Palota, Tisza Lajos krt. 56.

A szegedi Alliance Française szeretettel ajánlja figyelmükbe [**A székek*] című Ionesco darab előadását, Alan Bourgeois rendezésében. Partnerünk a belga Alternative Culture asbl, az előadás a Wallonie-Bruxelles International, a budapesti Francia Intézet és az Espace Magh támogatásával valósul meg.

[*A belépés ingyenes, de a helyek korlátozott száma miatt kérjük, vegyék fel a jegyüket a szegedi Alliance Francaise-ben.*]

Ez az előadás Alan Bourgeois érdeklődése nyomán született. A darab a műfajok és beszédmódok tanulmányozásának értékes terepeként sztereotipikus helyzeteket vonultat fel, felkeltve a néző figyelmét magára a nyelvezetre. Ionesco mindig is játszott a nyelvvel, felforgatva annak kódjait; ez a témafelvetés jól illeszkedik a jelen szituációhoz is, hiszen számunkra a francia eleve mint idegen nyelv, mint különös nyelvi közeg működik.

[**Alan Bourgeois a darabról*]

A székek műfaját Ionesco « tragikus farce-ként » határozta meg. A farce komikus színpadi játék, amely szatirikus képet fest a mindennapok erkölcseiről, banalitásáról; a darab ugyanakkor tragikus, amennyiben a szorongást, a végzetszerűséget jeleníti meg. Valódi kihívás úgy bemutatni az öreg házaspár szorongató hétköznapjait, hogy abból ne hiányozzon a képzelet világa sem, hogy nevetni tudjunk az elviselhetetlenen… Ebben áll az előadás bravúrja.

PNG - 1017.1 ko
PNG - 678.3 ko

A színészek:
Isabelle Renzetti és Rachid Benbouchta